psychosomatische klachten, Cesartherapie Animee, oefentherapie, stress, stressklachten, spanningen, slaapproblemen, burnout, depressie, hyperventilatieEen te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Je kunt daardoor uit balans raken. Teveel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. Psychosomatische Oefentherapie helpt u om uw lichaam en geest weer in balans te brengen..

Door middel van oefeningen om bewust te worden van uzelf, van de spanningen die u voelt en uw lichamelijke reactie daarop. U leert hoe u uw klachten aanpakt en ermee om kan gaan.

Stress moet aan en uit kunnen

Psychosomatische therapie, oefentherapie, stress, ontspanning, balans, spanningenStress, iedereen heeft er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als je je daarbij goed voelt. Stress is zelfs gezond en is nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen.
Stress wordt ongezond wanneer de stress niet afgewisseld wordt met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen.

Psychosomatische klachten

  • Lichamelijke symptomen van stress zijn: vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, spierspanningsklachten, maag/darm stoornissen, verminderde weerstand, pijn/druk op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, verhoogde bloeddruk en ademhalingsproblemen.
  • Psychische symptomen van stress: verminderde concentratie, gejaagdheid, vergeetachtigheid, piekeren, besluiteloosheid, angst, lusteloosheid, desinteresse, onzekerheid, prikkelbaar zijn en verminderd zelfvertrouwen.
  • Gedragsmatige symptomen van stress: minder presteren, meer fouten maken, chaotisch gedrag, uitbarstingen van emotie, meer roken/drinken/eten en vermijden van sociale contacten.

Vaak is er een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten.
Ook de manier waarop iemand tegen een klacht aankijkt of hoe iemand met problemen omgaat, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Wij noemen dit een ineffectieve klacht- of probleemhantering, ook wel ineffectieve copingstijl genoemd.

Aanpak

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen wal en schip, omdat het gemengde (lichamelijke en mentaal/emotionele) klachten betreft. Juist de Psychosomatische Oefentherapie is dan geschikt om te helpen! Door te behandelen op zowel lichamelijke als mentaal/emotionele klachten wordt er gewerkt aan een totaal oplossing.

De behandeling bestaat uit:

  • Praktische lichaamsoefeningen, door middel van ontspannings-, adem- en mindfullnesstraining en expressieoefeningen leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.
  • Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
  • Cognitieve gedragstherapeutische interventie, waardoor u meer inzicht krijgt in uw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.